תזונה בריאה אחרי הריון
הריון הוא חוויה רבת עוצמה, שמשפיעה באופן משמעותי מאוד על כל תחומי החיים וגם על הגוף. לאחר הלידה ישנו מצד אחד רצון לחזור למשקל של טרום ההריון, מצד שני צורך לספק לגוף את כל המרכיבים התזונתיים הנדרשים לשיקום וגם להנקת הרך הנולד ומצד שלישי גם קושי לאכול באופן מסודר עקב האינטנסיביות של הטיפול בתינוק/ת. בהתאם בניית תזונה בריאה אחרי הריון היא אתגר מורכב, והטיפים הבאים יעזרו לך לעשות זאת נכון.
המלצות לתפריט בריא אחרי לידה
- ארוחות קטנות בתדירות גבוהה – במקום ארוחות גדולות שמכבידות על הקיבה, כדאי לאכול ארוחות קטנות אחת לשעתיים-שלושה. בדרך זו קל יותר לשלוט על התפריט היומי וגם קל יותר למצוא הזדמנויות לאכילה בריאה גם בשגרת גידול התינוק התובענית. ארוחה קלה יכולה להיות גם פרי (טרי או מיובש), קרקר או לחם מחיטה מלאה עם גבינה רזה, ירקות (בהתאם לטעם האהוב, כשכדאי לגוון ככל האפשר) ועוד.
- מינימום שומן מהחי – ובמקומו שמנים בריאים ממקורות כמו שמן זית, אבוקדו, טחינה ומקורות צמחיים נוספים.
- סיבים תזונתיים – הסיבים התזונתיים מייצרים תחושת שובע ומונעים שבירה של התזונה הבריאה. בהתאם כדאי לאכול ירקות, פירות ופחמימות מלאות (פסטה מחיטה מלאה, לחם מקמח מלא וכו').
- חמוציות – גם מקטינות את הסיכון לדלקות בדרכי השתן וגם מכילות כמות יפה של סיבים תזונתיים, אשלגן ו-ויטמין C. כדאי להעדיף חמוציות ללא סוכר.
- ברזל – גם לאחר הלידה עלול להיווצר מחסור בברזל בגוף. במקרה כזה, אפשר להמשיך להיעזר בתוסף מתאים. מאכלים עשירים בברזל הם בשר, חומוס וקטניות נוספות וגם ירקות ירוקים ואגוזים.
- סידן – מינרל חשוב נוסף לתזונה בריאה אחרי הריון הוא סידן. המקורות המומלצים לסידן הם מוצרי חלב (גם חלב מפרה וגם חלב סויה), אצות, מוצרים משומשום (למשל טחינה), טופו ומוצרים אחרים על בסיס סויה, קטניות שונות ותאנים מיובשות.
- שתייה – 10-12 כוסות ביום הן חובה ובפרט למי שמניקה. כדאי להקפיד להחזיק בקבוק מים בקרבת מקום וכך פשוט לשתות כל הזמן.
- קינוחים – אין סיבה להימנע לחלוטין ממתוקים ומקינוחים. קוביית שוקולד או עוגייה מונעות תסכולים ומסייעות להתמודד עם האתגרים המשמעותיים שבגידול ילדים.